Med:

Písemné zmínky o medu můžeme najít např. u Homéra, Pythagora, Ovidia či Vergilia. Egypťané objevili jeho antiseptické účinky při léčbě ran a popálenin. Jistě jste už i vy objevili jeho sladkou výjimečnost ....

med pro Vás

Med je též známý svým obsahem tzv. jednoduchých cukrů (fruktóza, glukóza), které v našem těle přecházejí rovnou do krve, čímž nezatěžují náš organismus dalším štěpením v játrech. Můžeme v něm nalézt mnoho bílkovin, enzymů a celou řadu minerálů (vápník, fosfor, draslík, sodík, hořčík, síru, železo a další). Dále organické kyseliny, amonokyseliny, mnoho vitamínů skupiny B,C,D a jiné zdraví prospěšné látky.

Zkrystalizovaný med stačí ve vodě ohřát na teplotu max. cca 45 °C a nechat postupně roztát.

Naším osvědčeným medovým receptem je tzv. medunka: kousek másla, cca 2 polévkové lžíce medu, cca 1 polévková lžíce kakaa ( přesný poměr záleží podle chuti). Manželka Jitka do medunky přidá někdy i rozemleté vlašské ořechy, já jím ale medunku raději bez ořechů.

Medovníky